Nieuwsbrief oktober 2019

Nieuwsbrief oktober 2019

Bewegen

Zitten het nieuwe roken. Het leven van een basisschoolkind lijkt op die van een volwassene met een kantoorbaan. Veel zitten kan op lange termijn leiden tot chronische ziektes. Hoe kunnen scholen zorgen voor meer beweging in de klas? Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt ook voor een betere concentratie en meer rust in de klas.

 

Hoe weinig?

Als je kinderen ziet rennen op school, lijkt het er misschien niet op dat ze te weinig bewegen. Maar basisschoolkinderen zitten gemiddeld 7,3 uur per dag.

Voor kinderen is de belangrijkste zitactiviteit op school zitten en thuis huiswerk maken. Maar daar blijft het niet bij. Ook de vrijetijdsbesteding van kinderen is voor een groot deel zittend. Kinderen hangen voor de televisie of gebruiken een computer of tablet. Ook fietsen of lopen kinderen steeds minder vaak zelf naar school. Er wordt dus weinig bewogen op een dag.

Weinig bewegen heeft gevolgen directe gevolgen voor het welbevinden van de kinderen en gevolgen voor de gezondheid op langere termijn.

(Bekijk dit onderzoek voor de precieze cijfers)

 

Voordelen van meer bewegen

Bewegen is goed

Bewegen is goed voor leerling én docent. Het is goed voor je gezondheid, concentratie en schoolprestaties. Ook kan bewegen een positief effect hebben op het zelfbeeld. Daarnaast is het ook gewoon leuk! Ons lichaam is gemaakt om te bewegen.

Bewegen is gezond

Door te bewegen voorkom je overgewicht en blijf je gezond. Het onderbreken van langdurig zitten heeft een positief effect op de gezondheid. Wie op jonge leeftijd plezier ervaart in sporten en bewegen, ontwikkelt dikwijls een actieve leefstijl op latere leeftijd. Op de lange termijn verkleint bewegen de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Meer rust in de klas

Door bewegen en leren af te wisselen of zelfs te combineren kun je je beter concentreren. Kinderen hebben veel energie, dat moet eruit. Beweging brengt de bloeddoorstroming op gang en zorgt dat de hersenen weer zuurstof krijgen. Ook de spieren en het evenwichtsorgaan krijgen zo weer informatie, daarna kan een kind weer even stilzitten en focussen. Eigenlijk bewegen kinderen dus om rustiger te worden.

Beter zelfbeeld

Bij bewegen in spelvormen werken de kinderen ook aan hun zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociaal gedrag.

Bewegen is leuk

Bewegen toepassen in de klas maakt school leuker voor leerlingen en voor docenten. We doen onszelf en ons lichaam een groot plezier met bewegen. We zijn er voor gemaakt.

Gezonde school

Al deze factoren samen zorgen voor een gezonde school, waar leerlingen en leerkrachten met plezier werken aan meerdere leerdoelen tegelijkertijd.

 

Bewegen stimuleren

Bewegen door werkvormen

De leerkracht kan zelf beweging stimuleren in de klas en daarmee de concentratie verhogen of het leren leuker maken. Denk aan energizers als tussendoortje, maar ook aan werkvormen die bewegen en leren verenigen.

Energizers

Een energizer is een kleine opdracht die zorgt voor afwisseling in de les, voor het losmaken van energie en voor het richten van de aandacht. Een aantal leuke ideeën vind je hier.

Bewegen en leren

Bewegen en leren kun je ook combineren: ‘bewegend leren’.
Juf Joycella Hulshof is bijvoorbeeld bezig met joggend rekenen. Op haar blog lees je hoe ze dat aanpakt, kun je lesvoorbeelden downloaden én zie je een filmpje over hoe dat werkt.
Meester Niels heeft buiten een rekencircuit gemaakt om de tafels te automatiseren.


Starten met andere werkvormen kan lastig zijn. Je kunt op weg geholpen worden door de Nationale Buitenlesdag van IVN. Jaarlijks initiëren zij deze dag en leveren de bijbehorende lesmaterialen. Ook voor andere dagen in het jaar geven ze lesideeën.  Verder kan het helpen om een dag per week uit te kiezen om bewegend te leren. Bijvoorbeeld op vrijdag: op de facebookpagina van DoeVrijdag vind je allemaal leuke ideeën om bewegend te leren.

 

Hulpmiddelen voor bewegen

Zittend werk is niet te vermijden in het onderwijs. Maar er zijn verschillende hulpmiddelen die ook zittend de beweging stimuleren, voor leerling én leerkracht.

Langdurig zitten is nadelig voor onze gezondheid, maar het is niet helemaal te voorkomen. Met hulpmiddelen die tijdens het zitten onze spieren aan het werk zetten kunnen we actief zitten.

Swopper

Een swopper is een soort kruk die meerdere kanten op beweegt als je er op zit. Hierdoor moet je continue van houding wisselen en blijf je dus actief. Je spieren blijven in beweging en de stabiliteit van de rug neemt toe. Er is een variant voor de leerkracht en een kleinere voor de kinderen.
In dit filmpje vertellen ze over de voordelen van actief zitten en zie je hoe de Swopper werkt.

Zitbal

Een goedkope manier om actief te zitten, is op een zitbal. Er zijn verschillende formaten beschikbaar, passend bij de lengte van de gebruiker. Ook een zitbal stimuleert het actieve zitten, omdat je jezelf in evenwicht moet houden.

Deskbike

Een deskbike zal bij kinderen zeker in de smaak vallen: rekenen en fietsen tegelijk, wie wil dat nu niet? Het is een speciale fiets die past onder een bureau.
De Lea Dasbergschool in Arnhem heeft deskbikes in gebruik. Deze school onderzoekt hoe ze hun leerlingen zo veel mogelijk kunnen laten bewegen. In het filmpje ziet u naast leuke werkvormen vanaf 3:30 ook de deskbike in gebruik bij de leerlingen.

Mogelijkheden

Naast bovengenoemde voorbeelden is er natuurlijk nog meer mogelijk. Wilt u weten welk hulpmiddel past bij uw collega of kinderen van uw school? Neem dan contact op met Arboneel. Jaap geeft u graag advies.

Related Projects